MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

GROEN FAQ

Veelgestelde vragen. Heb je zelf een vraag, dan voegen wij hier graag het antwoord toe! 

Veelgestelde vragen 

particulier

 • Is een groendak goede isolatie?

  Groene daken zijn effectief in het isoleren van gebouwen tijdens de warme zomermaanden en voorkomen dat het dak te warm wordt. De planten op het groene dak blijven koel, wat helpt om het dak te koelen. Echter, in de winter is de dikte van het groene dak belangrijk en sedumdaken isoleren minder goed in de winter. Dit komt doordat de dunne laag substraat (4 à 6 cm) weinig massa heeft en vochtig wordt, wat minder goed isoleert. Omgekeerde daken, daktuinen en Groengrasdaken daarentegen isoleren goed tegen de kou. Ze hebben meer massa en beschermen het dak beter tegen de kou, en houden de warmte binnen.

  Het is belangrijk om een groen dak te plaatsen op een dak dat voldoende geïsoleerd is.

 • Is mijn dak geschikt voor een groendak?

  Om te bepalen of een groendak op je dak kan worden geplaatst, zijn er twee belangrijke vragen die je moet stellen. Ten eerste, is de dakconstructie in goede staat? En ten tweede, is de dakbedekking lekvrij en in goede staat? Als beide vragen met ja kunnen worden beantwoord, dan is het waarschijnlijk mogelijk om een sedumdak te plaatsen. Meestal zijn alle daken die volgens de juiste normen zijn gebouwd sterk genoeg om het gewicht van een sedumdak te dragen, dat verzadigd ongeveer 75 kg/m² weegt. Maar het is belangrijk om dit te controleren om er zeker van te zijn.

  Voor grasdaken of daktuinen is een stevige constructie vereist vanwege het gewicht dat kan variëren van 200 tot 600 kg/m². Dus als je van plan bent om een grasdak of daktuin te plaatsen, moet je ervoor zorgen dat je dakconstructie dit gewicht kan dragen.

 • Wat is een groendak? Welke soorten groendaken bestaan er?

  Een groendak is een dak dat begroeid is met planten. Er bestaat geen specifieke opbouw voor een groendak, het verwijst alleen naar het principe van een dak met begroeiing. Het soort beplanting bepaalt het type groendak. Er zijn verschillende soorten groendaken, zoals sedumdaken, kruidendaken, natuurdaken, gras- en turfdaken, heidedaken, daktuinen en gebruiksdaken of verkeersdaken.
  Er zijn twee klassieke benamingen voor groendaken, namelijk extensieve en intensieve groendaken, die worden gebruikt om twee gewichtsklassen te onderscheiden. Naast deze twee categorieën zijn er nog veel meer verschillende soorten groendaken, die elk een specifieke opbouw hebben afhankelijk van de keuze van planten.

 • Is mijn dak geschikt voor een groendak?

  Om te bepalen of een groendak geschikt is voor jouw dak, zijn er twee belangrijke vragen die je moet stellen:
  ● Is de dakconstructie in goede staat?● Is de dakbedekking lekvrij en in goede staat?
  Als beide vragen met ja worden beantwoord, dan is jouw dak geschikt voor een groendak. Over het algemeen zijn alle daken die volgens de regels van de kunst zijn geplaatst voldoende sterk om een sedumdak te dragen (verzadigd gewicht 75 kg/m²), maar controleer dit altijd om zeker te zijn. Echter, als je een grasdak of daktuin wilt plaatsen, is er een stevige constructie nodig vanwege het gewicht dat kan variëren van 200 tot 600 kg/m².

 • Welke premie krijg je voor een groendak?

  Groendaken bieden vele voordelen die ook bekend zijn bij onze steden en gemeenten. Om die reden bieden ze een premie aan aan alle inwoners die een groendak aanleggen. De hoogte van de premie varieert per gemeente en kan al dan niet een maximumoppervlakte hebben. In sommige plaatsen bedraagt de premie 31€/m². 
  Blijf op de hoogte van de laatste prijswijzigingen klik hier Premiezoeker.be

zakelijk

 • Vraag?

  Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? 

 • Vraag?

   Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

 • Vraag?

  Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

 • Vraag?

  Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

 • Vraag?

  Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur?

Veelgestelde vragen over groene daken

Voordat u begint, is het belangrijk om na te denken. Iedereen die geïnteresseerd is in het deelnemen aan vergroeningsprojecten heeft natuurlijk behoefte aan goede informatie. Wellicht kan de volgende lijst met veelgestelde vragen u al verder helpen:
Heeft u behoefte aan persoonlijk advies? U kunt gebruikmaken van onze offerte aanvraag of een e-mail sturen naar .eb.mo-rg%40ofni

 • Op welk BTW-tarief wordt een groendak belast?

  Er zijn twee mogelijke tarieven die van toepassing kunnen zijn, namelijk het standaardtarief van 21% en het verlaagde tarief van 6%. Voor een groendak komt u in aanmerking voor het verlaagde tarief van 6% als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
  ● Uw woning is ouder dan 10 jaar.● Het gebouw is bestemd voor privébewoning (uitsluitend of hoofdzakelijk).● Het groendak moet worden aangelegd door een aannemer gespecialiseerd in groene daken, zoals Groendak.
  Indien u niet aan deze voorwaarden voldoet, is het standaardtarief van 21% van toepassing. Bij Groendak beschikken we over de benodigde formulieren om de BTW-regeling correct af te handelen.

 • Wat wordt verstaan onder een groendak? Welke verschillende soorten groendaken bestaan er?

  Een groendak is een dak dat begroeid is met planten. De term verwijst niet naar een specifieke dakopbouw, maar naar het concept van een dak met begroeiing. De keuze van plantensoorten bepaalt het type groendak. Er zijn diverse varianten van groendaken, zoals sedumdaken, kruidendaken, natuurdaken, gras- en turfdaken, heidedaken, daktuinen en gebruiksdaken of verkeersdaken. Elk van deze varianten behoort tot de groep van groendaken.

  Daarnaast worden de termen "extensieve" en "intensieve" groendaken vaak gebruikt om twee verschillende gewichtsklassen aan te duiden.

  Naast deze classificaties zijn er talloze andere soorten groendaken, waarbij de opbouw ervan afhangt van de keuze van planten.

 • Hoe is een groendak opgebouwd?

  Een groendak bestaat uit een gelaagd systeem dat wordt gekozen op basis van de beplanting, het type dak en de locatie ervan. Om in aanmerking te komen voor een premie, moet een groendak minimaal uit drie lagen bestaan: drainage/waterbufferlaag, substraatlaag en beplantingslaag.

  Voor een plat sedum groendak bestaat de opbouw meestal uit vijf lagen: een beschermdoek, drainageplaten, filterdoek, substraatlaag en sedummatten of sedumstekken.