GROENDAKEN AANLEGGEN
Sluit je aan bij de groeiende beweging van milieubewuste huiseigenaren met een groendak van GR&OM.
Onze daken bieden een ongeëvenaarde combinatie van schoonheid, veerkracht en verantwoordelijkheid voor het milieu. Ook biedt het een tal van voordelen voor u, uw gezin en uw gemeenschap. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over het aanleggen van groendaken!
HAAL HET MAXIMALE UIT UW DAK
Met een groendak dat tal van voordelen biedt, geniet u van effectief waterbeheer, langere levensduur van de dakbedekking, thermische en akoestische isolatie, merkveiligheid, positieve impact op het milieu, lucht- en waterzuivering, habitatontwikkeling, een visueel aantrekkelijke uitstraling, nieuwe gebruiksruimte en financiële voordelen. Een groendak is niet alleen een mooie toevoeging aan uw pand maar ook een slimme investering in de toekomst.
GROENDAK RENOVATIE
Wanneer uw dak aan renovatie toe is, is het nuttig om verschillende opties te overwegen. Gaat het over een plat dak of een dak met een maximale helling van 45°, dan is een groendak de perfecte oplossing voor u.
Onze groendaken zijn duurzaam, waterdicht en goed geïsoleerd.
Ze leveren bovendien ook een nuttige bijdrage op vlak van waterzuivering en fijnstof filtering.
EXTENSIEVE GROENDAKEN
Bij extensieve groendaken of vegetatiedaken is de begroeiing voornamelijk beperkt tot mossen, vetplanten en kruiden. Aangezien deze planten natuurlijk voorkomen in rotsachtige gebieden, vergen ze weinig of geen onderhoud. Met een eerder geringe belasting van 20 tot 200 kg/m2 is er voor deze begroeiing geen aangepaste dakconstructie vereist en kan ze dus ook op bestaande gebouwen aangeplant worden. In dat geval is het groendak niet toegankelijk, tenzij voor een eventueel nazicht en een klein jaarlijks onderhoud. Extensieve groendaken kunnen verder opgesplitst worden in sedum-, mos- en kruidendaken naargelang het aandeel van de verschillende plantensoorten.
INTENSIEVE GROENDAKEN
Intensieve groendaken – ook wel tuindaken genoemd – zijn te vergelijken met tuinen op de grond. De beplanting bestaat voornamelijk uit grassen met daarnaast ook kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen. Naast een begroeiing zijn hier ook vaak paden, terrassen en zelfs vijvers aanwezig. Zowel qua uitzicht, gebruik als onderhoud zijn ze dus vergelijkbaar met gewone tuinen. Een dergelijk dak weegt al gauw 300 tot zelfs meer dan 1500 kg/m² en vergt uiteraard een aangepaste draagconstructie.
Eenvoudige intensieve groendaken – ook gekend als grasdaken – zijn te vergelijken met kruidenrijke graslanden. Met een gewicht van 200-300 kg/m² situeren grasdaken zich qua onderhoud tussen intensieve en extensieve groendaken.
HOEVEEL WATER BUFFERT ZO’N GROENDAK DAN?
Een extensief groendak buffert zo’n 25 liter per vierkante meter per jaar. Indien u dit wilt vergroten kan u altijd de substraatlaag verdikken of werken met mineraalsubstraatplaten.
Hierdoor gaat het buffergehalte aanzienlijk vergroten.
GROENDAK SUBSIDIËRING
Vanwege de vele voordelen stellen de meeste Vlaamse gemeenten subsidies ter beschikking voor de installatie van een groendak. Steden en gemeenten kunnen dankzij het samenwerkingsakkoord van de Vlaamse Gemeenschap subsidies krijgen voor zelf gekozen ecologische maatregelen. Eind 2004 hadden al meer dan 30 steden en gemeenten voor dakbegroening gekozen. De subsidies voor groendaken bedragen doorgaans omstreeks 25 euro per m², al mag dit bedrag een bepaald percentage van de kost niet overschrijden.
PAKT Antwerpen noemt zichzelf ‘een hotspot en hutsepot van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten’. Op het dak van dit bedrijvencentrum realiseerde GR&OM 1800 m2 aan groendaken.
Aanleg extensief groendak van maar liefst 2000 m2.
Aanleg extensief groendak
Aanleg extensief groendak
Aanleg tuin en extensief groendak
Ecologische houtbouw tuinbrug