Groendak en Jaarlijks Onderhoud voor uw biodiversdak
Jaarlijks onderhoud biodiversdak
Voor het onderhoud van een biodiversdak, waarop Sedummatten in combinatie met kruiden, grassen en/of bloemen zijn toegepast, is een andere richtlijn beschikbaar. Download hieronder het onderhoudsadvies voor biodiverse daken.
Onderhoud van uw groendak
Het onderhoud van een extensief groendak is over het algemeen zeer minimaal. Toch vereist uw daktuin enige vorm van onderhoud. Dit omvat het verwijderen van ingewaaid onkruid en periodiek bemesten gedurende het jaar. Het is geen probleem om de planten te belopen om dit onderhoud uit te voeren, aangezien ze sterk genoeg zijn om dit te weerstaan. Hieronder beschrijven we het onderhoud voor zowel een Sedumdak als een biodiversdak.
Jaarlijks onderhoud Sedumdak
- Dakinspectie Inspecteer het Sedumdak minstens twee keer per jaar op ingewaaid onkruid en verwijder deze ongewenste begroeiing handmatig. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar en het najaar. We raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af om de biodiversiteit te beschermen. Controleer ook of het afvoersysteem nog goed functioneert en verwijder eventueel ingewaaid blad.
Het aantal inspecties is afhankelijk van de hoeveelheid groen in de omgeving van uw dak.
- Bemesting Een extensief groendak moet twee keer per jaar worden bemest. De beste periodes om uw Sedumdak te bemesten zijn eind april en begin september. Door bemesting ontvangt de beplanting een gelijkmatige toevoer van voedingsstoffen, wat resulteert in gezonde en sterke planten.
Sempergreen biedt zowel minerale als organische meststoffen aan in hun assortiment. Voor meer informatie over onze meststoffen kunt u hieronder klikken.
- Bewatering Een goed geworteld Sedumdak heeft over het algemeen geen extra water nodig. Alleen in zeer droge omstandigheden is het nodig om het groendak van extra water te voorzien.
Het is belangrijk om de vochtigheid van het groendak regelmatig te controleren, vooral tijdens periodes van langdurige droogte. Als u merkt dat het Sedumdak droog begint aan te voelen of als de planten beginnen te verwelken, dan is bewatering noodzakelijk.
Bij het bewateren van een Sedumdak is het aan te raden om 's ochtends vroeg of 's avonds laat water te geven, wanneer de temperaturen lager zijn en er minder verdamping plaatsvindt. Gebruik bij voorkeur regenwater of opgevangen water om het dak te besproeien, aangezien dit duurzamer is dan leidingwater.
Houd er rekening mee dat overmatige bewatering ook schadelijk kan zijn voor het Sedumdak. Het is belangrijk om een goede balans te vinden en alleen water te geven wanneer dat nodig is.
Let op: de bewateringsbehoeften kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het type groendak. Het is altijd raadzaam om de richtlijnen van de leverancier of een groendakexpert te volgen voor het beste onderhoud van uw groendak.