Vrijblijvend advies of offerte op maat? eb.mo-rg%40ofni |

BEL: 03/296 04 16Vrijblijvend advies of offerte op maat? eb.mo-rg%40ofni |

BEL: 03/296 04 16

Groendak aanleggen? 

Je kunt rekenen op de GR&OM team, ervaren groendak werkers dat leveren topkwaliteit en staan klaar om uw project een succes te maken.

Groen dak aanleggen - Professionele nodig?

Je kunt rekenen op de GR&OM team, ervaren groendak werkers dat leveren topkwaliteit en staan klaar om uw project een succes te maken.

Tover jouw dak om tot een groene oase.

Met +20 jaar is GR&OM dé specialist in advies voor correcte structurele gewichtsverdeling,regenafvoer corrigeren om toekomstige waterschade te voorkomen en gespecialiseerd in het aanleggen van intensieve en extensieve groendaken.

Image placeholder

ALLEEN VOORDELEN

● Zorgt voor opmerkelijke waterretentie● Ondersteunt de habitat die nodig is voor wilde dieren en bestuivers● Vermindert het stedelijk warmte-effect en het energieverbruik● Bijna geen afvloeiing● Geen chemicaliën of pesticiden nodig● Filtert verontreinigende stoffen uit regenwater● 

Image placeholder

RENOVATIE

Wanneer uw dak aan renovatie toe is, is het nuttig om verschillende opties te overwegen. Gaat het over een plat dak of een dak met een maximale helling van 45°, dan is een groendak de perfecte oplossing voor u. Onze groendaken zijn duurzaam, waterdicht en goed geïsoleerd. Ze leveren bovendien ook een nuttige bijdrage op vlak van waterzuivering en fijnstof filtering.

 • Wat is de levensduur van groene daken?

  De levensduur van een groen dak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type groendaksysteem, de kwaliteit van de gebruikte materialen, de kwaliteit van de installatie, de onderhoudsfrequentie en de klimatologische omstandigheden.

  Over het algemeen hebben groene daken een langere levensduur dan traditionele dakbedekking, omdat ze beter bestand zijn tegen de elementen en minder snel aangetast worden door de UV-stralen van de zon. Gemiddeld gaat een groen dak tussen de 25 en 50 jaar mee, maar sommige groene daken kunnen langer meegaan, afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

  Het is belangrijk om het groene dak regelmatig te inspecteren en onderhouden om de levensduur te verlengen en eventuele problemen tijdig op te sporen en aan te pakken. Regelmatig onderhoud kan ook helpen om de esthetische kwaliteit en de prestaties van het groendaksysteem te verbeteren. Het is aanbevolen om periodieke inspecties en onderhoud te laten uitvoeren door professionele groendakinstallateurs om de beste resultaten te garanderen.
 • Kunnen groene daken extreem weer aan?

  Over het algemeen zijn groene daken bestand tegen veel soorten extreem weer, maar de specifieke mate van bestendigheid kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de grootte en hellingshoek van het dak, de soorten beplanting die worden gebruikt en de kwaliteit van het groendaksysteem.

  Bij regen- en hagelbuien kunnen groene daken helpen bij het verminderen van de hoeveelheid water die op het oppervlak terechtkomt en bij het verminderen van de piekbelasting op het rioolstelsel. Ook bij hevige wind kan de begroeiing op het dak fungeren als een buffer en zo de windsnelheid en windkracht verminderen.

  Echter, in geval van zeer extreme weersomstandigheden, zoals orkanen, tornado's, overstromingen of aanhoudende en hevige sneeuwval, kan geen enkel dakontwerp gegarandeerd bestand zijn tegen alle krachten van de natuur. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goed ontworpen groendaksysteem dat voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en rekening houdt met de specifieke omstandigheden en het klimaat van de locatie. Ook regelmatig onderhoud en inspectie kunnen bijdragen aan de duurzaamheid en bestendigheid van een groen dak.

  Sedum kan erg goed tegen felle zon en droogte, maar ook natte periodes zijn geen probleem.

 • Werken groene daken ook in de winter?

  Groene daken zijn ook zeer goed in de winter. Hoewel de groei van de planten op het groene dak vaak vertraagt of zelfs stopt tijdens de koudere maanden, blijven groene daken ook in de winter hun voordelen bieden.
  In de winter kunnen groene daken helpen bij het reguleren van de temperatuur in het gebouw door het isolerende effect van de vegetatielaag en de substraatlaag. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de energiekosten voor verwarming en zorgen voor meer comfortabele binnentemperaturen.
  Ook in de winter blijft het groene dak de afvoer van regenwater reguleren, waardoor overbelasting van het rioolstelsel kan worden verminderd. En doordat de planten en substraatlaag ook bij kouder weer nog water vasthouden, kan erosie van het dakoppervlak worden voorkomen.
  Het is wel belangrijk om rekening te houden met de specifieke klimatologische omstandigheden op de locatie van het groene dak. In gebieden met hevige sneeuwval kan bijvoorbeeld worden aangeraden om extra onderhoud uit te voeren om te voorkomen dat het gewicht van de sneeuw het dak beschadigt. Over het algemeen geldt dat groene daken in de winter blijven werken, en ze kunnen zelfs bijdragen aan het verminderen van het effect van koude en onvoorspelbare weersomstandigheden.

 • Kan een groendak in de schaduw groeien?

  We offer a variety of payment methods. We accept cash, checks, and the majority of credit cards such as Visa, MasterCard, and American Express.

 • wat zijn de nadelen van een groendak?

  Er zijn enkele nadelen verbonden aan groendaken:
  Beperkte toepasbaarheid: Niet alle gebouwen zijn geschikt voor groendaken vanwege hun gewicht en de mate van ondersteuning die ze vereisen.
  Beperkte keuze van vegetatie: Niet alle soorten planten zijn geschikt voor groendaken vanwege de beperkte substraatdiepte en klimatologische omstandigheden. Dit kan de keuze van planten beperken en de esthetiek van het dak beïnvloeden.
  Onderhoud: Groendaken hebben ongeveer 2 keer per jaar onderhoud nodig, zoals irrigatie, bemesting en snoeien. Dit kan tijd in beslag nemen.
  Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen van groendaken, zoals energiebesparing, verminderde hitte-eilandeffecten, geluidsabsorptie en verhoogde biodiversiteit.

 • Kunnen groene daken schuin zijn?

  Met 400 soorten sedumplanten groendaken kunnen zowel op platte als op schuine daken kunnen worden gelegd is het de ideale beplanting om een plat en groendak mee aan te leggen. 

 • wat zijn groendaken verplicht?

  Groendaken zijn verplicht bij “nieuwe daken” van gebouwen. Dat zijn daken waarbij de hele constructie van het dak nieuw wordt aangelegd en dit zowel bij nieuwbouw, herbouw of renovatie. 
  Bron: Artikel 38 Groendaken

GR&OM

Meer over GROENDAK

Onze groene daken voorkomen dat water onze riolen overloopt, zodat het kan worden gebruikt om onze steden te koelen en de plantendiversiteit te ondersteunen.

Heading photo

- platte daken 

Ons team van deskundigen streeft ernaar het risico voor onze klanten te verminderen en hun rendement op investering te verhogen door een effectief ontwerp en een effectieve beoordeling van de gebouwschil. Met de implementatie van duurzaamheidsmaatregelen en energie-optimalisatieanalyses verzekeren wij de duurzaamheid van uw gebouwen.

Onze professionals werken hard om een project af te leveren dat voldoet aan uw gebouwdoelstellingen met hoge prestaties en een laag budget.. 

Kan je zo op alle platte daken groene daken aanleggen?

Er zijn wel 400 soorten sedumplanten, waaronder vele hybriden. Sedum kan erg goed tegen felle zon en droogte, maar ook natte periodes zijn geen probleem. En doordat sedummatten zowel op platte als op schuine daken kunnen worden gelegd is het de ideale beplanting om een groendak mee aan te leggen.

Want to work with us?

Get a full-scale analysis of your business and recommended
solutions to increase your profits.

EEN GROEN DAK BIEDT VOORDELEN: WATEROPVANG, VERKOELING EN VOEDSEL VOOR vogels en INSECTEN.

ADD A PICTURE OF BIRDS

KAN JE ZO OP ALLE PLATTE DAKEN GROENE DAKEN AANLEGGEN?

Er zijn wel 400 soorten sedumplanten, waaronder vele hybriden. Sedum kan erg goed tegen felle zon en droogte, maar ook natte periodes zijn geen probleem. En doordat sedummatten zowel op platte als op schuine daken kunnen worden gelegd is het de ideale beplanting om een groendak mee aan te leggen.

KAN JE ZO OP ALLE PLATTE DAKEN GROENE DAKEN AANLEGGEN?

Er zijn wel 400 soorten sedumplanten, waaronder vele hybriden. Sedum kan erg goed tegen felle zon en droogte, maar ook natte periodes zijn geen probleem. En doordat sedummatten zowel op platte als op schuine daken kunnen worden gelegd is het de ideale beplanting om een groendak mee aan te leggen.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan groendaken:

Verbeterde isolatie: Groendaken kunnen de isolatiewaarde van een gebouw verbeteren en de energiekosten verlagen door het dakoppervlak af te schermen tegen directe zonnestraling en warmteverlies in de winter.
Verlaagde omgevingstemperatuur: Groendaken kunnen bijdragen aan het verminderen van het stedelijke hitte-eilandeffect door de omgevingstemperatuur te verlagen.
Verhoogde levensduur van het dak: Groendaken kunnen de levensduur van het dak verlengen door het dakoppervlak te beschermen tegen zonlicht en temperatuurveranderingen die kunnen leiden tot degradatie van het dakmateriaal.
Verminderde regenwaterafvoer: Groendaken kunnen regenwater vasthouden en geleidelijk afvoeren, waardoor de belasting van het rioleringssysteem wordt verminderd.
Verbeterde luchtkwaliteit: Groendaken kunnen bijdragen aan het verminderen van luchtverontreiniging door de opname van kooldioxide en de afgifte van zuurstof.
Verbeterde biodiversiteit: Groendaken kunnen de biodiversiteit verhogen door het bieden van leefgebieden voor verschillende planten en dieren, waardoor de ecologische waarde van stedelijke gebieden wordt vergroot.
Esthetische waarde: Groendaken kunnen bijdragen aan de esthetiek van gebouwen en stedelijke landschappen door het creëren van groene ruimten die visueel aantrekkelijk zijn.
Deze voordelen kunnen bijdragen aan het verminderen van de impact van gebouwen op het milieu en de gezondheid en het welzijn van de bewoners van stedelijke gebieden verbeteren.

schuine daken

Sedumplanten zijn erg populair voor groendaken vanwege hun duurzaamheid en aanpassingsvermogen aan verschillende klimatologische omstandigheden. Sedumplanten zijn in staat om water op te slaan in hun bladeren, wat hen helpt om droogte te overleven en in natte periodes kan het overtollige water worden afgevoerd door het afvoersysteem van het groendak.

Het feit dat sedummatten zowel op platte als op schuine daken kunnen worden gelegd, maakt ze zeer veelzijdig en geschikt voor verschillende soorten gebouwen. Sedumplanten hebben weinig onderhoud nodig en zijn bestand tegen ziektes en plagen, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor groendaksystemen.

Bovendien dragen sedumplanten bij aan de biodiversiteit van groendaken en bieden ze voedsel en leefgebieden voor verschillende insecten en vogels. Door hun kleine omvang en lage gewicht zijn sedummatten ook gemakkelijker te installeren en te vervangen dan sommige andere soorten beplanting voor groendaken.schuine daken

De afgelopen jaren zijn beide problemen niet adequaat aangepakt met conventionele bouwmethoden en -materialen. Dit vraagt om alternatieve benaderingen om gebruik te maken van externe bouwoppervlakken om de problemen waarmee we geconfronteerd worden te verzachten. Naast het dak wordt soms gemakkelijk vergeten dat de gevel het meest opmerkelijke bouwelement is dat het energieverbruik van een gebouw kan beïnvloeden. (1) Dus wat kan worden gedaan om die oppervlakken te benutten?

Wat zijn groene daken en gevels eigenlijk?

Om bij het begin te beginnen: beide vallen in de categorie groene infrastructuur. Groene infrastructuur is een geheel van door de mens gemaakte (gewoonlijk begroeide) elementen die meerdere milieufuncties vervullen in gebouwen en steden. Daartoe behoren energiebesparing, omgevingskoeling en vermindering van het hitte-eilandeffect. Groene daken en gevels behoren tot de meest nuttige, innovatieve en interessante bouwsystemen voor dit doel. (2)

Hoe werken ze? Het is een passief systeem dat werkt via vier mechanismen: de schaduw die de vegetatie produceert, de isolatie die de vegetatie en het substraat bieden, de verdampingskoeling door evapotranspiratie en ten slotte de barrièrewerking tegen de wind. (2)schuine daken

GROENE DAKEN EN GEVELS - OVER WAAROM ZE EEN HOOFDBESTANDDEEL VAN ONS STADSBEELD MOETEN WORDEN.
Het verminderen van energieverbruik en luchtvervuiling zijn twee grote uitdagingen waar we in de ontwikkelde wereld voor staan. Gebouwen zijn goed voor 39% van het totale energieverbruik in de VS en 40% van dat in de Europese Unie. Bovendien heeft luchtverontreiniging een negatieve invloed op onze levenskwaliteit en gezondheidstoestand. 
De afgelopen jaren zijn beide problemen niet adequaat aangepakt met conventionele bouwmethoden en -materialen. Dit vraagt om alternatieve benaderingen om gebruik te maken van externe bouwoppervlakken om de problemen waarmee we geconfronteerd worden te verzachten. Naast het dak wordt soms gemakkelijk vergeten dat de gevel het meest opmerkelijke bouwelement is dat het energieverbruik van een gebouw kan beïnvloeden. 
Dus wat kan worden gedaan om die oppervlakken te benutten?
Wat zijn groene daken en gevels eigenlijk?
Om bij het begin te beginnen: beide vallen in de categorie groene infrastructuur. Groene infrastructuur is een geheel van door de mens gemaakte (gewoonlijk begroeide) elementen die meerdere milieufuncties vervullen in gebouwen en steden. Daartoe behoren energiebesparing, omgevingskoeling en vermindering van het hitte-eilandeffect. Groene daken en gevels behoren tot de meest nuttige, innovatieve en interessante bouwsystemen voor dit doel.
Hoe werken ze? Het is een passief systeem dat werkt via vier mechanismen: de schaduw die de vegetatie produceert, de isolatie die de vegetatie en het substraat bieden, de verdampingskoeling door evapotranspiratie en ten slotte de barrièrewerking tegen de wind. 
Grafika_Verdampende koeling
Hitte bestrijden met evapotranspiratie
Harde ondoordringbare oppervlakken zoals asfaltstraten en betonnen of bakstenen gevels verhogen de temperatuur in steden en veroorzaken dus zowel ongemak als hogere koelingskosten voor stadsbewoners. Stedelijke hitte-eilanden kunnen gemeenschappen treffen door een toename van de piekvraag naar energie in de zomer, luchtverontreiniging en broeikasgasemissies. Het heeft ook negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid en veroorzaakt hittegerelateerde ziekten en sterfte, alsook een vermindering van de waterkwaliteit. (3)
Het gebruik van begroeide daken en gevels kan deze problemen verminderen met behulp van een proces dat evapotranspiratie wordt genoemd - een natuurlijk proces dat de warmte helpt verminderen met behulp van een combinatie van ademhaling door planten en verdamping van water. (3) Hitte zorgt ervoor dat de huidmondjes in de planten opengaan en water afgeven. Het resultaat is een daling van de temperatuur door verdampingskoeling.
Bovendien dragen begroeide daken en groene ruimten bij tot verticale luchtvermenging omdat de temperatuur in hun omgeving gewoonlijk lager is dan in de omliggende gebieden. Warme lucht stijgt op over de harde oppervlakken en wordt vervangen door frisse lucht, waardoor het hitte-eilandeffect afneemt. Uit onderzoek blijkt dat met name in vochtige klimaten aanzienlijke voordelen van een maximale temperatuurdaling van 8,4 graden Celsius kunnen worden bereikt met verticale groensystemen in de stedelijke canyonomgeving. 
Verbetering van de luchtkwaliteit
Begroeide oppervlakken in steden helpen de hoeveelheid gevaarlijke smog in de lucht te verminderen. Dit wordt bereikt door de filterende kwaliteit van planten die de hoeveelheid in de lucht zwevende deeltjes helpt te verminderen, en door de temperatuur te verlagen. Vanwege de beschikbare ruimte in de steden is het planten van bomen en struiken vaak geen haalbare optie. Begroeide gevels en groene daken bieden dus een ruimtebesparend alternatief. (3)
greenwall-1
Werken groene daken en gevels in elk klimaat?
Bij het plannen van groene oplossingen moet rekening worden gehouden met de plaatselijke klimaatomstandigheden. De resultaten kunnen per klimaatgebied verschillen. Studies hebben echter consequent bevestigd dat groene daken en gevels in vrijwel elk klimaat aanzienlijke voordelen bieden. Zij hebben wetenschappelijk bevestigd dat groene daken en gevels in staat zijn zowel smog als zonnestraling te onderscheppen en de afkoeling te bevorderen, waarbij aanzienlijke verschillen in oppervlaktetemperaturen zijn waargenomen. (2)
In alle klimaten hebben bestudeerde begroeide gevels een groter effect op de verlaging van de temperaturen in de stedelijke canyon. In het algemeen worden de beste resultaten verkregen bij een combinatie van beide, gevels en daken. Uit studies met modellen blijkt dat begroeide gevels het effect van het stedelijk hitte-eiland met ongeveer 2 graden Celsius kunnen verminderen, waardoor de luchtkwaliteit, het thermisch comfort en de volksgezondheid verbeteren, met een besparing op het elektriciteitsverbruik van 5% tot 10%.
Vegetatie kan de maximumtemperaturen van een gebouw drastisch verlagen door muren tegen de zon te beschermen, waarbij de dagelijkse temperatuurschommelingen met maar liefst 50% worden verminderd. (3)
Maar voor de beste resultaten is het natuurlijk belangrijk om samen te werken met professionals bij het modelleren van groene daken en gevels om de beste resultaten te bereiken in specifieke klimatologische omstandigheden.

OVER ONS

Ontdek de perfecte partner voor uw bedrijf die een ongebreidelde passie voor de natuur, een onvermoeibare arbeidsethos en oprechte liefde voor klanten met zich meebrengt. Met deze winnende combinatie kunt u erop vertrouwen dat aan al uw wensen zal worden voldaan met uitmuntendheid en aandacht voor detail. Neem geen genoegen met minder - kies een partner die toegewijd is om uw visie tot leven te brengen en uw verwachtingen bij elke stap te overtreffen. Neem vandaag nog contact met ons op en ervaar het verschil dat een passie voor de natuur, een grondige werkethiek en een hart voor klanten voor uw bedrijf kunnen maken.