MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

Wat zijn 5 voordelen van een groendak?

Wat zijn 5 voordelen van een groendak?

WAT ZIJN 5 VOORDELEN VAN EEN GROENDAK?

Een groendak ziet er goed uit, is energie-efficiënt en bovendien milieuvriendelijk. Een groendak benut een vaak verwaarloosd gebied beter. Groendaken zijn bedekt met planten en vegetatie en bieden elk gebouw een aantal uitstekende voordelen.

Maar zoals met alles zijn er ook een paar nadelen en dit artikel wil de voor- en nadelen van een groendak belichten.

VERBETERING VAN HET DRAINAGESYSTEEM

Duurzame drainage is een belangrijk onderdeel van elk gebouw, als een manier om overstromingen bij overvloedige regenval tegen te gaan. Traditioneel hielp een netwerk van buizen verbonden met de riolering het water onder controle te houden. Als gevolg van de toenemende stedelijke ontwikkeling loopt echter maar liefst 75% van het water weg in stedelijke gebieden.

De opwarming van de aarde helpt ook niet mee en het risico op overstromingen neemt in het hele België toe. Om deze dreiging tegen te gaan zijn groene daken een geweldige optie. Water wordt opgeslagen in planten en substraat, voordat het op natuurlijke wijze weer aan het milieu wordt afgegeven.

DE LEVENSDUUR VAN HET DAK VERLENGEN

Een dak wordt voortdurend aangevallen door de elementen en heeft het hele jaar door veel te verduren. Niet alleen moet een dak voldoende weerstand bieden aan wind en regen, maar ook aan ultraviolet licht en wisselende temperaturen. Daarom is het gebruikelijk dat zowel huiseigenaren als bedrijven een alternatieve optie voor het dak overwegen.

Groendaken bieden deze mogelijkheid en hebben bewezen de levensduur van uw dak te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. De barrière van groen helpt het waterdichte membraan eronder te beschermen en zorgt ervoor dat uw dak tientallen jaren meegaat.

HET VERBETEREN VAN DE THERMISCHE PRESTATIES

Een van de grootste voordelen van een groendak is ongetwijfeld de thermische prestatie en het is verbazend hoeveel verschil dit kan maken. Een van de grootste problemen van een doorsnee dak is de slechte isolatie, waardoor in de winter veel warmte verloren gaat en het in de zomermaanden snikheet is.

Dit verandert allemaal met behulp van een groendak. Met een groendak kunt u de energie-efficiëntie verbeteren en het gebruik van airconditioning beperken. Planten absorberen de energie van de zon en verlagen zo de temperatuur van het dak in de zomer, terwijl ze in de koudere winter de warmte binnen houden.

HET MILIEU HELPEN

Het vrijkomen van koolstofdioxide is een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot de opwarming van de aarde en daarom is de regering belast met het halen van strenge EU-doelstellingen tegen 2020. Groene daken zijn ideaal om dit te doen. Helaas, volgens de EU ligt Europa niet op schema: gebouwen zijn nog steeds goed voor 40% van het totale energieverbruik in de EU en 36% van de CO2-uitstoot uit gebouwen. Volgens de UKQBC komt 44% van de totale CO2-uitstoot Unfortunately Europe is not on track: buildings still account for 40% of the EU's total energy consumption and 36% of CO2 emissions.

In lijn met het bovenstaande punt verminderen groene daken de behoefte aan airconditioning, terwijl ze er ook voor zorgen dat er in de winter minder warmte nodig is. Zowel airconditioning als warmteproductie veroorzaken CO2.

ONDERSTEUNING VAN HABITATS VAN WILDE DIEREN

Groene daken helpen ook de natuur te ondersteunen en kunnen op hun beurt een gezonde habitat creëren. Hoewel ze geen directe vervanging vormen voor de grond, zijn ze perfect om vogels en andere wilde dieren aan te trekken en een bloeiende milieuvriendelijke habitat te creëren.

Elk groendak ondersteunt verschillende habitats, grotendeels afhankelijk van het type vegetatie. Volgens een onderzoek in Zwitserland werden bij een studie van 11 groene daken maar liefst 172 verschillende soorten aangetroffen.

DE LUCHTKWALITEIT VERBETEREN 

Luchtverontreiniging blijft een belangrijk probleem in het België en er sterven jaarlijks ongeveer 9,400 mensen aan. Zoals te verwachten is luchtvervuiling een groter probleem in stedelijke gebieden, vooral in de grotere steden zoals Brussle en Antwerpen.

Hoge concentraties fijnstof geregistreerd in België

Hoge concentraties fijnstof geregistreerd in België

Een groendak helpt de algemene luchtkwaliteit te verbeteren. Volgens een studie helpen groendaken de luchtvervuiling te verminderen:

• 37% van sulfer dioxide 
• 21% nitrous acid
• 0,2 kg stofdeeltjes / vierkante meter per jaar.

Beeld Krediet: bevat gewijzigde Copernicus Sentinel data (2019-20), verwerkt door KNMI/ESA.

Beeld Krediet: bevat gewijzigde Copernicus Sentinel data (2019-20), verwerkt door KNMI/ESA.

Dat zijn heel wat voordelen om een groendak te overwegen. Juist daarom is het verwonderlijk dat er in het België Koninkrijk niet meer groene daken zijn, zoals bijvoorbeeld in de Europese landen Duitsland en Zwitserland. De regering wil het gebruik van groene daken aanmoedigen omwille van de hierboven beschreven voordelen, vooral in grotere Britse steden zoals Londen.

Maar hoewel de voordelen voor zich spreken, zijn er ook een paar nadelen die u moet overwegen voordat u een investering doet.

NADELEN VAN GROENE DAKEN

Een grotere uitgave dan traditionele daken? 

Helaas zijn groene daken doorgaans iets duurder dan de traditionele optie. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de extra ondersteuning die nodig is om de verhoogde belasting aan te kunnen.

Maar ondanks de grotere aanvankelijke tegenvaller maken deze groene daken na verloop van tijd de kosten meer dan goed. Als u de eerder genoemde ongelooflijke voordelen in overweging neemt, zou er geen reden moeten zijn om de kosten een bepalende rol te laten spelen in uw beslissing.

Op zoek naar meer informatie over groene daken?   STEL ONS EEN VRAAG