Vrijblijvend advies of offerte op maat? eb.mo-rg%40ofni |

BEL: 03/296 04 16Vrijblijvend advies of offerte op maat? eb.mo-rg%40ofni |

BEL: 03/296 04 16

Wat is een extensief groendak?

Wat is een extensief groendak?

EWHA Womans University Seoul, South Korea. Photo credit - André Morin

EWHA Womans University Seoul, South Korea. Photo credit - André Morin

Wat is een extensief groendak?

Een extensief groendak is een dakbedekkingssysteem dat begroeid is met lichte en ondiepe vegetatie, zoals mossen, sedums en gras. Het wordt meestal gebruikt op platte of licht hellende daken.

De voordelen van een extensief groendak.

Een extensief groendak biedt tal van voordelen, waaronder het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffect, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het bevorderen van de biodiversiteit, het verminderen van regenwaterafvoer en het isoleren van het gebouw.

Extensief groendak dikte.

Een extensief groendak heeft over het algemeen een dunne substraatlaag, meestal tussen 5-15 centimeter dik, waarin de planten kunnen wortelen. Dit maakt het lichter en minder belastend voor de dakstructuur in vergelijking met intensieve groendaken.

Fukuoka Prefectural International Hall -  Fukuoka City,  Fukuoka, Japan. Photo credit: Hiromi Watanabe

Fukuoka Prefectural International Hall - Fukuoka City, Fukuoka, Japan. Photo credit: Hiromi Watanabe

Hoe een extensief groendak te installeren.

  • De installatie van een extensief groendak begint met het aanbrengen van een waterdichte dakbedekking. Vervolgens wordt er een drainagelaag geplaatst om overtollig water af te voeren. Daar bovenop komt een filtervlies en het substraatmengsel. Ten slotte worden de planten geplant of gezaaid.

Welke planten zijn geschikt voor een extensief groendak?

  • Planten die geschikt zijn voor een extensief groendak zijn onder andere mossen, sedums (vetplanten), gras en kruiden. Deze planten zijn goed bestand tegen droogte, hebben weinig onderhoud nodig en kunnen floreren in de beperkte substraatlaag van een extensief groendak.

Onderhoudstips voor een extensief groendak.

  • Een extensief groendak vereist over het algemeen weinig onderhoud. Regelmatige inspectie om ervoor te zorgen dat de afvoer niet verstopt raakt, het verwijderen van onkruid en dode planten, en af en toe bewatering tijdens langdurige droogte zijn enkele van de belangrijkste onderhoudstaken.

Hoeveel kost een extensief groendak?

  • De kosten van een extensief groendak kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dak, de gebruikte materialen en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen zijn extensieve groendaken goedkoper dan intensieve groendaken vanwege de dunne substraatlaag en de minder intensieve onderhoudsvereisten.

Vergelijking tussen extensieve en intensieve groendaken.

  • In vergelijking met intensieve groendaken hebben extensieve groendaken een dunner substraat, lichtere vegetatie en vereisen ze minder onderhoud. Intensieve groendaken bieden daarentegen meer ontwerpmogelijkheden en kunnen worden gebruikt als tuinen of recreatiegebieden, maar zijn meestal duurder en veeleisender in onderhoud.

Het effect van een extensief groendak op regenwaterafvoer.

  • Een extensief groendak helpt regenwater vast te houden en te absorberen, waardoor de hoeveelheid regenwater die in het rioleringssysteem terechtkomt, wordt verminderd. Dit vermindert het risico op overstromingen en verlicht de druk op de riolering tijdens hevige regenval.

Hoe een extensief groendak energie kan besparen.

  • Een extensief groendak kan helpen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren. Het fungeert als een extra isolatielaag, waardoor de warmteoverdracht door het dak wordt verminderd. Hierdoor kan het gebouw in de zomer koeler blijven en in de winter warmer, wat resulteert in lagere energiekosten.

Het verminderen van het hitte-eilandeffect met een extensief groendak.

Het hitte-eilandeffect, waarbij stedelijke gebieden warmer zijn dan hun omgeving, kan worden verminderd door de installatie van extensieve groendaken. De vegetatie op het dak absorbeert de zonnestraling en vermindert de warmteafgifte, waardoor de omgevingstemperatuur wordt verlaagd en het leefklimaat aangenamer wordt.

Duurzaamheidsaspecten van een extensief groendak.

Een extensief groendak draagt bij aan duurzaamheid door het verminderen van de ecologische voetafdruk van een gebouw. Het bevordert de biodiversiteit door ruimte te bieden aan planten en insecten. Bovendien helpt het bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en draagt het bij aan een gezondere leefomgeving.

Geluidsisolerende eigenschappen van een extensief groendak.

Het substraat en de begroeiing van een extensief groendak kunnen dienen als geluidsisolatielaag, waardoor geluiden van buitenaf worden gedempt. Dit kan vooral gunstig zijn in stedelijke gebieden waar verkeerslawaai en andere omgevingsgeluiden verminderd moeten worden.

Esthetische waarde van een extensief groendak.

Naast de functionele voordelen voegt een extensief groendak ook esthetische waarde toe aan een gebouw. Het zorgt voor een groen en natuurlijk uiterlijk, wat visueel aantrekkelijk kan zijn. Het kan de algehele uitstraling van een gebouw verbeteren en bijdragen aan een positieve beleving van de omgeving.

Bevordering van gezondheid en welzijn.

Het hebben van groen in de directe omgeving, zoals een extensief groendak, kan een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Het biedt een ontspannende en rustgevende omgeving, vermindert stress en kan de luchtkwaliteit verbeteren door het opvangen van fijnstof en het omzetten van CO2 in zuurstof.

Brandveiligheid van een extensief groendak.

Een extensief groendak kan bijdragen aan de brandveiligheid van een gebouw. De begroeiing en het substraat fungeren als een natuurlijke brandvertragende laag, wat de verspreiding van vuur kan vertragen en de kans op brandgevaar kan verminderen.

Mogelijkheid tot wateropvang en hergebruik.

Een extensief groendak kan regenwater opvangen en vasthouden, wat kan worden gebruikt voor irrigatie van de vegetatie of andere niet-potable toepassingen, zoals het doorspoelen van toiletten. Dit draagt bij aan waterbesparing en vermindert de belasting van het openbare watervoorzieningssysteem.

Verlenging van de levensduur van het dak.

Een extensief groendak beschermt de dakbedekking tegen de schadelijke effecten van UV-straling, temperatuurschommelingen en weersinvloeden, waardoor de levensduur van het dak kan worden verlengd. Het kan de dakbedekking helpen behouden en de noodzaak van frequente reparaties of vervanging verminderen.

Bevordering van groene architectuur en duurzaam bouwen.

Het gebruik van extensieve groendaken in de bouw draagt bij aan groene architectuur en duurzaam bouwen. Het laat zien dat er rekening wordt gehouden met milieueffecten en het welzijn van de bewoners. Het kan ook helpen bij het behalen van certificeringen voor duurzame gebouwen, zoals LEED of BREEAM.

Beperking van de urbanisatie van gebieden.

Extensieve groendaken kunnen helpen bij het beperken van de verstedelijking van gebieden door groene ruimtes te creëren op daken die anders onbenut zouden blijven. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke habitats en het in stand houden van een gezonde leefomgeving voor flora en fauna in stedelijke gebieden.

Mogelijkheid voor gemeenschapstuinen en sociale interactie.

Extensieve groendaken kunnen dienen als gemeenschapstuinen waar bewoners gezamenlijk kunnen tuinieren en groene ruimtes kunnen delen. Dit bevordert sociale interactie, buurtbinding en kan een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid creëren.

Bevordering van groene stadsontwikkeling.

Het gebruik van extensieve groendaken past binnen de context van groene stadsontwikkeling, waarbij steden streven naar een grotere aanwezigheid van groen en natuurlijke elementen in de bebouwde omgeving. Het draagt bij aan het creëren van leefbare en duurzame steden die het welzijn van de bewoners bevorderen.

Mogelijkheid tot voedselproductie.

Hoewel extensieve groendaken meestal begroeid zijn met lichte vegetatie, kunnen sommige varianten ruimte bieden voor de teelt van kruiden, groenten en kleine fruitsoorten. Dit biedt de mogelijkheid voor stadslandbouw en lokale voedselproductie, waardoor de afstand tussen voedselbronnen en consumenten wordt verkleind.

Bevordering van ecologische veerkracht.

Extensieve groendaken dragen bij aan de ecologische veerkracht van stedelijke ecosystemen door groene ruimtes te creëren en biodiversiteit te bevorderen. Ze bieden leefgebieden voor planten, insecten en vogels, waardoor het ecosysteem in stedelijke gebieden wordt versterkt.

Inpassing van groen in dichtbevolkte gebieden.

In dichtbevolkte stedelijke gebieden kan het moeilijk zijn om voldoende groene ruimtes te vinden. Extensieve groendaken bieden de mogelijkheid om groen in te passen op daken, waar vaak weinig ruimte is voor traditionele tuinen of parken. Het maximaliseert het gebruik van beschikbare ruimte en bevordert groen in de stad.

Versterking van de esthetische waarde van gebouwen.

Een extensief groendak kan een gebouw visueel aantrekkelijker maken. Het voegt natuurlijke elementen toe aan de omgeving en creëert een groen uitzicht vanuit aangrenzende gebouwen. Dit draagt bij aan de algehele esthetiek van het gebouw en kan de waarde ervan verhogen.

Penn State Hershey Children's Hospital. Photo credit: Penn State Hershey Medical Center

Penn State Hershey Children's Hospital. Photo credit: Penn State Hershey Medical Center

Mogelijkheid tot integratie van groene infrastructuur.

Extensieve groendaken kunnen worden geïntegreerd met andere vormen van groene infrastructuur, zoals verticale tuinen, groene gevels en parken, om een samenhangend groen netwerk in de stad te creëren. Dit bevordert connectiviteit, ecologische interacties en maakt gebruik van synergieën tussen verschillende groene elementen.

Bevordering van luchtkwaliteit en filteren van verontreinigende stoffen.

De begroeiing op extensieve groendaken kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit door het opvangen en absorberen van fijnstof, uitlaatgassen en andere verontreinigende stoffen. Het fungeert als een natuurlijk filter en draagt bij aan een schonere en gezondere lucht in stedelijke gebieden.

Bevordering van natuurlijke koelingseffecten.

Een extensief groendak kan bijdragen aan natuurlijke koeling in stedelijke gebieden. Door verdamping en transpiratie van de begroeiing ontstaat er een verkoelend effect, waardoor de temperatuur in de directe omgeving wordt verlaagd. Dit is vooral gunstig tijdens hete zomers en kan helpen om de behoefte aan kunstmatige koeling te verminderen.

Bevordering van educatie en bewustwording.

Extensieve groendaken kunnen dienen als educatieve hulpmiddelen om mensen bewust te maken van groene technologieën, duurzaamheid en milieukwesties. Ze bieden mogelijkheden voor scholen, organisaties en gemeenschappen om te leren over de voordelen van groene daken en hoe ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

Bevordering van biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Extensieve groendaken bieden leefruimte voor verschillende planten, insecten en vogels, waardoor de biodiversiteit in stedelijke gebieden wordt bevorderd. Ze fungeren als kleine ecosystemen en dragen bij aan het behoud van diverse planten- en diersoorten in een verstedelijkte omgeving.

Vermindering van geluidsoverlast.

Een extensief groendak kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in stedelijke gebieden. De vegetatie en het substraat fungeren als geluidsabsorberende materialen, waardoor het geluidsniveau van buitenaf wordt gedempt en een rustigere omgeving wordt gecreëerd.

Verbetering van de gezondheid van het dak.

Een extensief groendak beschermt de dakbedekking tegen schadelijke UV-straling, temperatuurschommelingen, extreme weersomstandigheden en mechanische belasting. Dit verlengt de levensduur van het dak en vermindert de noodzaak van reparaties en vervangingen, waardoor de algehele gezondheid en duurzaamheid van het dak wordt verbeterd.

Versterking van de stedelijke esthetiek.

Extensieve groendaken dragen bij aan het verbeteren van de esthetiek van stedelijke gebieden. Ze breken de monotonie van grijze daken en beton en voegen natuurlijke elementen toe aan de stedelijke omgeving, waardoor een aantrekkelijker en groener stadslandschap ontstaat.

Edgeland House Austin, Texas, United States. Photo credit: Paul Bardagjy

Edgeland House Austin, Texas, United States. Photo credit: Paul Bardagjy

Doe mee en creëer groene daken voor een veerkrachtige toekomst! 

Bel ons: 03/296 04 16 voor zorgeloos professioneel extensieve groendakwerken.

<Terug naar blog