Vrijblijvend advies of offerte op maat? eb.mo-rg%40ofni |

BEL: 03/296 04 16Vrijblijvend advies of offerte op maat? eb.mo-rg%40ofni |

BEL: 03/296 04 16

Welke soorten groendaken zijn er?

Welke soorten groendaken zijn er?

Verschillende soorten groendaken

Groene daken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als een manier om de negatieve effecten van verstedelijking op het milieu tegen te gaan. Een groendak is in wezen een laag vegetatie die bovenop een gebouw wordt geïnstalleerd en een reeks voordelen biedt, zoals isolatie, regenwaterbeheer en verbetering van de luchtkwaliteit. In deze blogpost gaan we in op de verschillende soorten groene daken en hun voordelen.

1. Groendak met Sedum

De meest populaire vorm van groendak is het Sedum groendak. Sedum is een soort vetplant die droogtetolerant is, weinig onderhoud vraagt en gemakkelijk op bijna elk type dak kan worden geplaatst. Dit soort groendak zorgt voor een uitstekende isolatie, regenwaterbeheersing en vermindert het stedelijk hitte-eilandeffect.

2. Groendak met Sedum, kruiden en bloembollen

Dit soort groendak is vergelijkbaar met het Sedum groendak, maar bevat ook kruiden en bollen. De kruiden trekken nuttige insecten aan en vormen een bron van verse kruiden om mee te koken. De bollen voegen kleur en interesse toe aan het groendak en creëren een prachtige ruimte om van te genieten.

3. Groendak met wilde bloemen en kruiden

Dit soort groendak is vergelijkbaar met het vorige, maar richt zich op wilde bloemen en kruiden die inheems zijn in het gebied. Dit groendak biedt leefgebied voor bestuivers en creëert een divers en veerkrachtig ecosysteem dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden.

4. Grasdak met turfbalen

Een grasdak is een soort groendak dat bedekt is met gras in plaats van begroeiing. Dit soort groendak wordt geplaatst op een plat of licht hellend dak en vereist een diepere bodemdiepte dan een Sedum groendak. Turfblokken worden bovenop de grond geplaatst en creëren een mooie en functionele buitenruimte.

5. Groenten en kruiden op het dak

Dit soort groendaken is gericht op het kweken van groenten en kruiden. De daktuin kan een bron van verse producten zijn en vermindert ook het hitte-eilandeffect. Dit groendak vereist een diepere bodemdiepte dan de vorige en vereist meer onderhoud.

6. Een groendak als tuin

Het laatste soort groendak is in wezen een daktuin. Dit soort groendak is vergelijkbaar met een traditionele tuin, maar dan op een dak in plaats van op de grond. Dit groendak kan worden ontworpen met bomen, struiken, bloemen en zelfs een kleine vijver of waterpartij.

Kortom, groene daken bieden tal van voordelen voor gebouwen en het milieu. Ze kunnen het stedelijke hitte-eilandeffect verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en leefgebied bieden aan bestuivers. De verschillende soorten groendaken bieden verschillende mogelijkheden, van onderhoudsarme Sedumdaken tot daktuinen. Overweeg een groendak op uw gebouw aan te leggen om een positieve impact op het milieu te hebben en een mooie en functionele buitenruimte te creëren.

Bel ons: 03/296 04 16 voor zorgeloos professioneel extensieve groendakwerken.

<Terug naar blog