MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

Groendak subsidie nodig?Gemeentelijke subsidie op jouw groendak?

De aanleg van groendaken biedt heel wat voordelen voor het leefmilieu maar ook voor de dakeigenaar en de omwonenden. Groendaken zijn aantrekkelijk en ze leveren een positieve bijdrage aan het klimaat,.

GEMEENTELIJKE SUBSIDIE OP JOUW GROENDAK?

Illustration

Wat we je nu gaan vertellen zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het klimaat verandert. En het verandert snel. Zo kunnen veel rioleringen de fikse regenbuien die horen bij een klimaatverandering niet aan, met als gevolg een slechte afwatering en ondergelopen straten. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten druk bezig met duurzame maatregelen voor een beter milieu, waaronder het aanbieden van een subsidieregeling voor de aanleg van groendaken. Wist je bijvoorbeeld dat een groendak een groot deel van het regenwater opvangt en zo directe wateroverlast voorkomt? Jij blij, gemeente blij!

| “De subsidie kan oplopen tot wel 50% van de totale kosten”

Het kan dus flink wat voordeel opleveren om een subsidie aan te vragen voor jouw groendak en daken van buurtbewoners. Ja zeker, in veel gevallen is het mogelijk om samen met je buren een subsidieaanvraag in te dienen. Dit wordt juist gestimuleerd! Zo houd je zelf tijd, geld en energie over en kan de gemeente in rap tempo een wijk vergroenen. Bekijk daarom altijd of het in jouw gemeente mogelijk is om samen te werken. Let in dit geval wel op dat je de juiste documenten meelevert, waaronder een bankafschrift kopie van het rekeningnummer van de ...... en een lijst met deelnemende buurtbewoners en contactpersonen.

Hoe werkt dat precies?

Subsidie aanvragen

Vragen over de subsidieregeling? Laat het ons weten!

Thank you!

We will contact you shortly

Can't send form.

Please try again later.

Wat heb je nodig?

Deze zaken zullen u helpen het proces te versnellen.

  Een ingevuld groendak subsidieformulier van jouw gemeente.
  Een offerteaanvraag van het bedrijf dat het groene dak levert en/of plaatst.
  Een tekening van het desbetreffende dak incl. afmetingen.
  Foto’s van het deelnemend dak.
  Evt. een bouwkundig rapport indien het dak versteviging vereist.
  Bij huur een ondertekend formulier van de eigenaar.
  ..........
  ..........
  ..........
  ..........
  ..........
  ..........
  ..........
  ..........
  Duplicaten van documenten voor jezelf, jouw gemeente en Gr&om. 

GROENDAKEN VOOR ONDERNEMERS

In sommige gevallen kunnen ondernemers geen gebruikmaken van de gemeentelijke groendak subsidie. Betekent dit dan einde groendak? Nee! 
Er zijn namelijk diverse fiscale regelingen die je kunt toepassen, waaronder de Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). 
Je betaalt dan minder belasting vanwege de investering die je doet in het milieu. Vraag de VLAIO binnen 3 maanden nadat je opdracht hebt gegeven om een groendak te laten plaatsen aan. Zo wordt de investeringsaftrek tijdig in behandeling genomen. 
Twijfel je of je recht hebt op subsidie? 

REGELING VERSCHILLEND PER GEMEENTE

Aangezien elke gemeente haar eigen manier heeft om de geldpotjes te verdelen, kan het voorkomen dat er in jouw gemeente geen subsidieregeling voor groendaken beschikbaar is. In dat geval moet je de volledige kosten zelf betalen.

De meeste gemeenten waarbij sprake is van een subsidieregeling willen maximaal 50% meebetalen aan een groendak. Staat er in het reglement niet dat dit maximaal 50% van de aanschafkosten is? In dat geval mag je het bedrag volledig gebruiken voor het aanleggen van een groendak.

Benieuwd of jouw gemeente een subsidieregeling heeft? Om het aanvragen van een subsidie extra makkelijk te maken, hebben we speciaal voor jou de deelnemende gemeenten op een rijtje gezet.

Wanneer jouw gemeente hier niet tussen staat, kun je het beste contact opnemen met het loket subsidies. Zij helpen je graag verder. Heeft jouw gemeente wel een subsidieregeling, maar staat deze niet in de lijst? Laat het ons weten en help ons de lijst actueel te houden!

Bekijk per provincie de subsidieregeling van uw gemeente

Subsidie of premie in Vlaamse gemeenten.

West-Vlaanderen

  Brugge
  Gent  
  Oostende
  Kortrijk  
  De Pinte  
  Merelbeke
  Oostende

Oost-Vlaanderen

  Herentals Mortsel
  Hamme
  Bornem
  Leuven
  Kuurne
  Mechelen 
  Sint-Niklaas

provincie Antwerpen

  Antwerpen
  Mortsel
  Eeklo  

  Turnhout Alken
  Wijnegem 
  Kortrijk

Groen Dak Subsidies

Subsidie of premie in Vlaamse gemeenten.

Gemeente
Premie | Subsidie Voorwaarden

Aalst

31 euro per m²

De stad geeft een premie voor de aanleg van een extensief groendak (met weinig of geen onderhoud: vetplanten-, mos-, gras- en/of kruidendak ) op particuliere daken. Daktuinen komen niet in aanmerking.Particulieren die een extensief groendak plaatsen dat voldoet aan de voorwaarden van het reglement.

Gemeente
Premie | Subsidie Voorwaarden

Aalter

31 euro per m²

Extensief groendak: 31 per m2, met een maximum van 2.500 euro.Indien de aanlegkosten (incl. btw) van het groendak lager zijn dan 31 euro per m², wordt de werkelijke kostprijs beschouw als het premiebedrag.

Gemeente
Premie | Subsidie Voorwaarden

Aarschot

Geen prijs info

Meer info op premiezoeker

Gemeente
Premie | Subsidie Voorwaarden

Aartselaar

31 euro per m²

Meer info op premiezoeker

Gemeente
Premie | Subsidie Voorwaarden

Affligem

Geen prijs info

Meer info op premiezoeker

Gemeente
Premie | Subsidie Voorwaarden

Alken

31 euro per m²

De aanvraag moet u bij voorkeur 30 dagen vóór de uitvoering van de werken indienen bij Infrax. Al de voorwaarden vindt u terug op het premieaanvraagformulier.