MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

MAIL: EB.MO-RG%40OFNI

BEL: 03/296 04 16

De werelds grootste groenten dak serre nu open in Montreal

De werelds grootste groenten dak serre nu open in Montreal

De werelds grootste groenten dak serre nu open in Montreal

Voortbouwend op een nieuwe trend van hangende tuinen heeft een kas boven op een pakhuis in Montreal, waar aubergines en tomaten worden gekweekt om te voldoen aan de vraag naar lokaal geproduceerd voedsel, een record gevestigd als de grootste ter wereld.

Het is geen voor de hand liggende locatie om biologische groenten te kweken - in het hart van de tweede grootste stad van Canada - maar Lufa Farms huldigt woensdag de faciliteit in die 15.000 vierkante meter beslaat, of ongeveer de grootte van drie voetbalvelden.

"De missie van het bedrijf is om voedsel te verbouwen waar mensen wonen en op een duurzame manier," vertelde woordvoerder Thibault Sorret aan AFP, terwijl hij de eerste oogst van gigantische aubergines toonde.

Het is de vierde dakkas die het bedrijf in de stad heeft gebouwd. De eerste, gebouwd in 2011 tegen een kostprijs van meer dan C$ 2 miljoen ($ 1,5 miljoen), was baanbrekend.

Sindsdien hebben concurrenten het nieuwe idee overgenomen, waaronder het Amerikaanse Gotham Greens, dat acht kassen op daken bouwde in New York, Chicago en Denver, en het Franse Urban Nature, dat er een plant in Parijs in 2022.

Een plaatselijke supermarkt in Montreal biedt sinds 2017 ook een assortiment groenten aan die zijn geteeld op zijn dak, dat werd "vergroend" om de uitstoot van broeikasgassen in verband met de klimaatverandering te verminderen.

Het voedselsysteem opnieuw uitvinden

De in Libanon geboren Mohamed Hage en zijn vrouw Lauren Rathmell, een Amerikaanse uit het naburige Vermont, hebben Lufa Farms in 2009 opgericht met de ambitie om "het voedselsysteem opnieuw uit te vinden."

Bij Lufa worden het hele jaar door ongeveer 100 soorten groenten en kruiden gekweekt in hydrocultuurcontainers met kokosvezel en vloeibare voedingsstoffen, waaronder sla, komkommers, courgettes, paksoi, selderij en spruiten.

Hommels bestuiven de planten, terwijl wespen en lieveheersbeestjes bladluizen onder controle houden, zonder dat er pesticiden nodig zijn.

Elke week worden genoeg groenten geoogst om 20.000 gezinnen te voeden, met manden op maat voor iedereen tegen een basisprijs van C$30.

De "online markt" van het bedrijf verkoopt ook goederen die door lokale partnerboerderijen worden geproduceerd, waaronder "brood, pasta, rijst, enzovoort", aldus Sorret.

Op de begane grond van de nieuwe kas brengt een enorm distributiecentrum bijna 2.000 kruidenierswaren samen voor aanbieding aan "Lufavores", waaronder restaurants.

Winkelier Catherine Bonin vertelt AFP dat ze houdt van de versheid van de producten, maar betreurt dat sommige artikelen altijd niet op voorraad zijn.

"Ik kan nooit paprika's krijgen," zegt ze.

"We zijn nu in staat om bijna 2 procent van Montreal te voeden met onze kassen en onze partnerboerderijen," zegt Sorret.

"Het voordeel van een dak is dat je veel energie uit de bodem van het gebouw terugwint," waardoor je aanzienlijk kunt besparen op verwarming, een troef tijdens de strenge winter in Quebec, legt hij uit.

"We hebben ook ruimtes in gebruik genomen die tot nu toe volledig ongebruikt waren", zegt hij.

De nieuwe kas is volledig geautomatiseerd en heeft ook een watersysteem dat regenwater opvangt en hergebruikt, wat resulteert in een besparing van "tot 90 procent" in vergelijking met een traditionele boerderij.

Tijdens de nieuwe pandemie van het coronavirus heeft Lufa zijn verkoop "meer dan verdubbeld", een sprong die is toe te schrijven "aan contactloze levering via onze online site", aldus Sorret.

Het particuliere bedrijf is winstgevend sinds 2016 en heeft nu 500 mensen in dienst, ongeveer 200 meer dan voor de pandemie, volgens hem.

Het werkt momenteel aan de elektrificatie van zijn vloot bestelwagens en is bezig zijn model te exporteren "naar verschillende steden in de wereld."

Bron: AFP Gepubliceerd 2020/8/27

Foto: Markus Spiske

Facebook page.